Student in de spotlight: topsporter Querijn

Een goede combinatie tussen reuma, studie en topsport

Querijn Hensen is 19 jaar, studeert junior assistent accountant bij MBO Amersfoort en is Paralympisch zwemmer in het nationale zwemteam! Toen Querijn acht jaar was kreeg hij verschijnselen van reuma, het werd tijdens zijn negende levensjaar geconstateerd. Ondanks de beperkingen laat hij zich niet tegenhouden en gaat hij voor het maximale in zijn studie en de topsport.

“Ik ben altijd erg simpel met mijn reuma omgegaan. Ik denk altijd dat er mensen zijn die van veel meer aandoeningen last hebben. Reuma is vervelend maar niet het einde van de wereld. In het dagelijks leven merk ik een enorme beperking in mobiliteit en ondervind ik meestal pijn aan mijn gewrichten.”

Voor Querijn is het belangrijk om een goede combinatie te hebben tussen zijn reuma, studie en topsport.  “Ik heb de studie Junior Assistent-Accountant gekozen, omdat ik veel affiniteit heb met economie. MBO Amersfoort heb ik gekozen, omdat het de mbo in de buurt is die topsporters ondersteund. Ik heb een topsportbegeleider, hij ondersteunt mij om zoveel  mogelijk uit mijn topsport en school te halen. Samen vinden we de perfecte balans. Daarnaast is mijn mentor ook enorm behulpzaam. Docenten sturen de toetsen op wanneer ik ze kan maken en dat is soms ’s avonds laat. Ik vind het bijzonder dat zij dit doen, want het is niet verplicht. Hiervoor ben ik ze natuurlijk ook erg dankbaar.”

“Mijn studie en zwemmen is een pittige combinatie. Toch heb ik ervoor gekozen om dit te gaan doen. Het is hard werken. De sprintstudie (MHBO) die ik volg gaat een keer zo snel, dus het is echt je hoofd erbij houden. Ik zit tot soms 10 uur ‘s avonds te studeren en dan moet ik ‘s ochtends om half 7 weer op. Daarnaast offer ik mijn weekenden op om alles bij te werken. Het liefst wil ik mijn studie cum laude slagen en een mooie studietijd hebben. Ik merk nu al, ondanks dat ik niet iedereen altijd in persoon zie, ik het erg naar mijn zin heb.”

Querijn had de keuze om te gaan zwemmen snel gemaakt; “Ik had in het begin zoveel last van reuma dat ik gestopt ben met voetbal. Ik heb uiteindelijk voor zwemmen gekozen omdat je vrijwel gewichtloos in het water bent en daardoor minder druk op je gewrichten creëert. Hierdoor heb ik minder last van pijn tijdens mijn sport.” Ruim 28 uur per week brengt Querijn in en rond het water door. Het doel om een ticket te behalen voor de Paralympische Spelen 2021 in Tokio is inmiddels gelukt! “Toen kwam de race, de eerste baan was lekker en de tweede baan was zwaar maar het enige wat door mijn hoofd spookte was een ticket naar de spelen. Toen ik zag dat ik de limiet zwom werd ik helemaal gek, het is een droom die uitkomt! Het was een enorme ontlading.”

Nu is alle training gericht op het behalen van een gouden medaille tijdens de Paralympische Spelen. “Ik hoop zolang mogelijk te zwemmen en zolang het gaat mee te draaien in de wereldtop. In Tokio zwem ik voor een medaille en we gaan voor goud. In Parijs 2024 wil ik Paralympisch kampioen worden! Om dit te bereiken wordt mijn trainingsschema steeds intensiever omdat we steeds de grens opzoeken en verleggen. Mijn studie ligt nu even stil, omdat mijn klasgenoten nu stage lopen en ik die heb verplaatst naar het einde van mijn studie. Hierdoor kan ik mij tot april volledig focussen op de voorbereiding van de Spelen en mijn stage aan het eind van mijn studie doen.”

“Ik voel me goed en kan niet wachten om nog beter te worden, het beste uit mijzelf te halen. Ik ben vooral benieuwd wat er de komende tijd te wachten staat, ik heb er gewoon enorm veel zin in!”