Docent worden

Denk je er wel eens over om docent te worden? Om jouw vakkennis over te brengen op jonge studenten? Dit kan en je hoeft er niet direct een jarenlange studie aan te wijden. Je kan het zelfs naast je huidige baan doen. Je ontvangt gelijk salaris en je opleidingskosten worden vergoed. Je bent dan een zij-instromer. Ook kan je bij ons stage lopen als je een opleiding doet om mbo-docent te worden. MBO Amersfoort is een aspirant-opleidingsschool.

Er zijn twee manieren om docent te worden:

  • als zij-instroom docent
  • als docent in opleiding

Hieronder lees je meer informatie over beide opties.

Zij-instroom

MBO Amersfoort is altijd op zoek naar professionals uit de beroepspraktijk die via zij-instroom de overstap naar het onderwijs willen maken. Dit kan een volledige overstap zijn, maar je kunt bij ons ook kiezen voor een parttime dienstverband. Zo kun je lesgeven en je huidige baan combineren. Tijdens de opleiding heb je minimaal een aanstelling van 0,6 fte waarvan 0,2 fte voor de opleiding.

MBO Amersfoort is een praktijkgerichte school. Wij willen onze studenten zoveel mogelijk leren over hoe het straks is, als ze vakbekwame professionals zijn. Werk je dus nu in de beroepspraktijk, dan breng je een schat aan kennis mee voor onze studenten. Als zij-instromer inspireer je studenten en leid je ze op voor het echte werk. Heb jij een achtergrond in een specifieke beroepsgroep, bijvoorbeeld tandtechniek, automonteur of beveiliging? Je bent als zij-instromer van harte welkom bij MBO Amersfoort!

Docent in opleiding bij MBO Amersfoort

Ervaring opdoen in de beroepspraktijk. Dat geldt voor onze studenten, maar zeker ook voor jou als docent in opleiding. Bij MBO Amersfoort kun je een leerwerkplek (stage) krijgen als docent in opleiding. Je maakt uitgebreid kennis met lesgeven in het mbo en met onze onderwijs- en leerbedrijven. Hierdoor ervaar je zelf hoe belangrijk het voor mbo-studenten is dat de lessen goed aansluiten op de beroepspraktijk.
Afhankelijk van je specialisatie en op welke opleiding er ruimte is om je te begeleiden, kijken we samen naar een geschikte leerwerkplek. Bij ‘stage lopen bij MBO Amersfoort‘ staat meer informatie over het vinden van een leerwerkplek.

Hoe word ik docent of instructeur in het mbo?

Kijk allereerst of je een passende vacature ziet en solliciteer! Je hoeft nog geen lesbevoegdheid te hebben of een lerarenopleiding te hebben gevolgd. Je lesbevoegdheid haal je terwijl je praktijkervaring opdoet. Als je start als zij-instromer, ontvang je een geschiktheidsverklaring om te mogen lesgeven en wordt er een scholingsplan met je opgesteld om binnen twee jaar je didactische bevoegdheid te behalen. Dit is in overeenstemming met de Wet Educatie Beroepsonderwijs.

Je mag dus vanaf de eerste dag aan de slag als docent of instructeur. Uiteraard word je goed begeleid. Je krijgt een starterscoach en een buddy die je volledig wegwijs maken en ondersteunen.

Wat zijn de basisvoorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor een functie als docent of instructeur moet je aan een aantal basisvoorwaarden voldoen.

Instructeur: vakinhoudelijke bekwaamheid op minimaal mbo-niveau 4 of niveau 3 en/of minimaal 3 jaar relevante werkervaring. Het niveau van je opleiding hangt af van de doelgroep die je gaat opleiden. Als je geen diploma hebt, kun je je niveau ook aantonen door een assessment.

Docent: minimaal hbo-niveau, behaald door een afgeronde hbo-bachelor of een assessment. Daarnaast moet je aantoonbaar vakbekwaam zijn. Dit houdt in dat je een afgeronde vakopleiding hebt en/of minimaal 3 jaar relevante werkervaring in dit vak hebt.

 

Hoe haal je je lesbevoegdheid?

Tijdens je werk als docent of als praktijkinstructeur haal je je lesbevoegdheid. Beide functies kennen een andere route.

 Praktijkinstructeur

MBO Amersfoort biedt een instructeursopleiding aan op mbo-niveau 4. In de opleiding leer je pedagogisch-didactische vaardigheden die je direct toepast voor de klas.

Docent

Om docent in het mbo te worden kun je twee routes volgen. Het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift en de (verkorte) lerarenopleiding. De studies verschillen in belasting en in duur.

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Met de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) haal je in anderhalf jaar de bekwaamheidseisen om les te mogen geven in het mbo. Tijdens de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) leer je hoe je studenten lesgeeft en begeleidt. Tijdens de opleiding geef je minimaal 8 uur les en begeleidt een coach van MBO Amersfoort je. We bieden samen met Hogeschool Utrecht een Incompany PDG-opleiding aan.

(Verkorte) lerarenopleiding

Je kunt ook een tweedegraads lerarenopleiding volgen, bijvoorbeeld in deeltijd naast je baan. Het voordeel is dat je dan ook bevoegd bent om les te geven in het voortgezet onderwijs. Normaal gesproken duurt een lerarenopleiding 4 jaar, maar soms is er een versnelde route mogelijk. Bijvoorbeeld als je al een bacheloropleiding hebt afgerond die aansluit bij het vak.

Vergoeding van de kosten

Om te zorgen dat er voldoende mensen vanuit de beroepspraktijk de overstap naar het onderwijs maken, stelt de overheid subsidie beschikbaar voor zij-instromers. Wij vragen deze subsidie voor jou aan. Op de site van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kun je zien of je aan de voorwaarden voldoet.
Kijk voor meer informatie over zij-instroomtrajecten op Utrecht Leert. Wil je weten of jij met jouw opleiding en ervaring in aanmerking komt als zij-instromer? Neem dan contact op met Esther Leijendekker, Recruiter bij MBO Amersfoort. We helpen je graag verder!