Mijn moment: Sport- en speldocent Dewi Wienke

Iedereen maakt in zijn of haar carrière wel wat bijzonders mee. Iets dat je loopbaan kenmerkt of je kijk op het vak heeft veranderd. In ‘Mijn Moment’ vertellen medewerkers van MBO Amersfoort over dat bijzondere moment in hun carrière. Kortom: iets dat hen voor altijd bijblijft. Deze keer is dat Dewi Wienke.

Dewi Wienke (31) is al vijf jaar docent op de sportacademie, waar hij onder andere Sport en Spel geeft en studieloopbaanbegeleider is. Toch loopt hij al langer door de gangen bij MBO Amersfoort. Dewi begon namelijk als student, was daarna werkzaam als stagiair en inmiddels dus als docent. “Dat was wel een rol waar ik aan moest wennen, dat ik in één keer niet meer de student of stagiair was maar zelf voor de klas stond.”

Dewi geeft studenten les op het sportveld
Dewi geeft les aan studenten Sportacademie

Hoe ben je bij MBO Amersfoort terechtgekomen?
“Ik liep zelf stage bij MBO Amersfoort en had het enorm naar mijn zin. Ik wilde dan ook wel blijven hangen, maar er was op dat moment geen vacature. Toen ik in februari klaar was met mijn studie ging ik een half jaar naar het buitenland. En alsof het zo moest zijn: daar werd ik gebeld door een oud-collega docent bij MBO Amersfoort. Dat er een plek vrij kwam en of ik interesse had. Absoluut! Ik ging er blanco in met de gedachte: ik heb geen werkervaring, maar ik ken de organisatie. Ik zie wel hoe het loopt. En dat pakte goed uit. Een half uur na het sollicitatiegesprek werd ik gebeld dat ik was aangenomen. Ik begon met 3 dagen in de week, dat werden er al snel 5.”

Wat is volgens jou het leukste aan docent zijn?
“Ik vind het leuk dat dit vak zo gevarieerd is, echt elke dag is anders. Als docent heb je iedere dag soms wel vijf verschillende petten op. Bij de ene student moet je bijvoorbeeld directer zijn dan bij de ander. Daarnaast vind ik het belangrijk om een goede band op te bouwen met de studenten uit mijn mentorklas. Om het dan uiteindelijk voor elkaar te krijgen dat ze school ook echt leuk gaan vinden. Zodat het niet als moeten voelt, maar dat ze zich ook écht willen inzetten omdat ze er enthousiast van worden. Vooral in de coronatijd hebben studenten moeite met studeren, het is ook een gekke tijd. Daarom zie ik het als een uitdaging om ze juist nu extra te helpen met het oppakken van het studeren.”

Welk moment uit jouw carrière blijft je voor altijd bij?
“Het uitvliegen van mijn eerste klas, dat was zo’n bijzonder moment! Echt een mijlpaal voor mij. Ik geef nu vijf jaar les en mijn eerste studenten zijn vorig jaar afgestudeerd. Dankzij de gezamenlijke activiteiten die je met elkaar onderneemt, zoals op kamp gaan, hebben we een goede band met elkaar opgebouwd. En als jouw mentorklas dan vertelt dat ze hele leuke schooljaren hebben gehad en dat ze echt blij met mij waren als mentor, dan ben je wel trots. Dat is waar ik mijn energie uit haal en waarom ik mijzelf dit werk nog jaren zie doen.”