De week van Marte

In ‘De week van..’ vertellen medewerkers over hun werkweek en over de mogelijkheden, sfeer en toekomst bij MBO Amersfoort. Dit keer de week van Marte Beens, docent Burgerschap.

Wat ik dan het leukste vind is het zien van de studenten, in het proces vanaf het moment dat ze onwetend en onzeker binnenkomen tot het moment dat ze hun diploma in ontvangst nemen als compleet ander mens. Dat is goud!😊”

Marte Beens werkt sinds april 2023 bij MBO Amersfoort. Zij werkt als docent Burgerschap en slb (studieloopbaanbegeleider) op de Hotelschool.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
Ik werk op dinsdag, woensdag en donderdag. Mijn dagen zitten vol met lessen Burgerschap voor niveau 2, 3 en 4, studieloopbaanbegeleiding, vergaderingen en ontwikkeltijd voor het Eigentijds Onderwijs. Tussen de bedrijven door bel ik af en toe eens een ouder of een externe partij voor een gastles of excursie en o ja, lessen voorbereiden en nakijkwerk hoort er natuurlijk ook bij!
Tijdens mijn studie Social Work ontdekte ik, door een stage, het werken in het onderwijs. Ik zag jongeren die zich thuis voelden op school, goed contact hadden met docenten en mentoren. Een plek waar ze, wanneer ze zich veilig voelden, open waren over wat hen bezig houdt en waar ze tegenaan lopen in het leven. Open gesprekken en veel verbinding. Voorwaarden om, wat ik geleerd had, gedragsverandering tot stand te brengen. Dus werd het voor mij duidelijk: zorg voor jongeren en jongeren begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling moet onderdeel zijn van het onderwijs. Wat ik dan ook het leukste vind, is het zien van de studenten in het proces vanaf het moment dat ze onwetend en onzeker binnenkomen tot het moment dat ze hun diploma in ontvangst nemen als compleet ander mens. Dat is goud! 😊
De werksfeer is erg gezellig bij de Hotelschool, er is een leuk en gemêleerd team waar in de korte tijd dat ik er werk al een paar keer initiatieven zijn gedaan om wat leuks te doen zoals bowlen of squashen. Het team was prettig om in te stappen. Ik voelde me welkom en heb een fijne inwerkperiode gehad!

Wat is het hoogtepunt tijdens je werk bij MBO Amersfoort?
Dat is het introkamp, ook al was ik wel helemaal gesloopt na afloop! Als je het hebt over een veilige omgeving creëren in de klassen dan moet je echt investeren in de verbinding met elkaar. En zo’n kamp is daarin een heel krachtig middel.

Waarom heb je voor MBO Amersfoort als werkgever gekozen?
Bij MBO Amersfoort kreeg ik de kans om als docent omgangskunde me volledig te kunnen richting op het vak Burgerschap en coaching van studenten tijdens hun studieloopbaan. Deze combi is heel mooi, het heeft veel raakvlakken en ik kan op deze manier echt iets betekenen in de persoonlijke ontwikkeling van studenten!

Heb je ontwikkelmogelijkheden bij MBO Amersfoort en zo ja, welke mogelijkheden zijn dat?
Zeker, zo hoop ik een cursus Cambridge Engels te mogen doen (ik geef ook Burgerschap bij de tweetalige opleiding op de Hotelschool) en mag ik me bezig houden met het ontwikkelen van Eigentijds Onderwijs, waar ook gepaste professionalisering bij hoort. Hiervoor ben ik van plan workshops te volgen binnen de TOF Academie van MBO Amersfoort.

Hoe is de samenwerking met collega’s?
De samenwerking met collega’s is heel goed. Ik ben deel van een zeer gedreven team.

Hoe zie jij jouw toekomst/komende jaren?
De komende jaren zie ik als een kans om nog meer te groeien in datgeen waar ik energie van krijg: jonge mensen begeleiden om veerkracht in zichzelf te ontdekken en daardoor op de juiste plek terecht te komen om te groeien, in de eerste plaats als mens en op de tweede plaats als of beginnend beroepsbeoefenaar. Ik ben leergierig en zou graag nog een opleiding doen in bijvoorbeeld psychomotorische therapie.

Docent Marte in gesprek met student

Op welke punten raad jij MBO Amersfoort aan als werkgever?
Fijne inwerkperiode, open minded en veel ontwikkelmogelijkheden!