De week van Willem

In ‘de week van..’ vertellen medewerkers over hun werkweek en over de mogelijkheden, sfeer en toekomst bij MBO Amersfoort. Dit keer de week van Willem Bannink, informatieconsulent IM&ICT.

Het leukste is voor mij altijd als ik een vroegere student tegenkom. Dat kan op straat zijn of waar dan ook. En dat ik dan ineens denk, dat was een student van mij! Een collega die nu bij de Servicedesk werkt, is ook een student van mij geweest. Soms spreek ik oud studenten en dan ben ik benieuwd hoe het hem of haar gaat, ook al is het 10 of 20 jaar later. Dan denk ik, ik heb ergens iets kunnen betekenen. In een (school)situatie, waardoor die persoon een bepaalde richting is in gegaan. Daar ben ik dan best trots op, dat ik daar op een bepaalde manier aan heb kunnen bijdragen. 

Hoe lang werk je al bij MBO Amersfoort en in welke functie? 
Nou, ik werk hier al heel lang. Nu als informatieconsulent en scrummaster op de afdeling IM&ICT. Rond 2001 ben ik hier als zij-instromer in het docententeam gekomen. Ik ben als medisch analist opgeleid en heb in het ziekenhuis gewerkt. Vervolgens ben ik de docentenopleiding gaan volgen en hier gekomen. Ik doceerde o.a. laboratoriumwerk, EHBO en burgerschap en was SLB-er. ICT was al mijn hobby, dus toen ben ik ook ICT-vakken gaan geven. Dat was nog in de tijd dat mensen minder computervaardig waren, dus die basale trainingen gaf ik ook. In 2010 ben ik van docent naar coördinator gegaan en in 2014 ben ik teamleider geworden, tot 2019. Ik dacht al lang na over hoe ik ICT en onderwijs meer zou kunnen verbinden. Dat was een soort drive. En zodoende kwam ik bij IM&ICT terecht als informatieconsulent.  

Waarom heb jij voor MBO Amersfoort als werkgever gekozen?  
MBO Amersfoort is eigenlijk op mijn pad gekomen. Ik was vanuit het ziekenhuis al 2 jaar gedetacheerd bij een onderwijsinstelling, voor een dag in de week. Om te kijken, is docentschap wat voor mij? Dat was bij de medische opleiding, de analistopleiding. Het docentschap sprak me aan. Uiteindelijk ben ik via mijn vrouw, die hier al werkte, gevraagd om een half jaar in te springen en zo kwam van het één het ander.   

Heb je ontwikkelingsmogelijkheden bij MBO Amersfoort en zo ja welke mogelijkheden zijn dat?  
De ontwikkelingsmogelijkheden waren voor mij super. Ik heb een opleidingsmanager gehad, die mijn potentie zag. Zodoende heb ik opleidingen kunnen volgen en mezelf verder mogen ontwikkelen. In eerste instantie als docent. Toen ik de stap maakte naar ICT, moest ik het ICT-jargon leren kennen en me verdiepen in hoe e.e.a. in systemen is georganiseerd. Ik moest me dat eigen maken. Je moet ook zelf weten waar je naartoe wil. Een plan maken en daar actief op inzetten. Dat zei ik ook altijd tegen mijn studenten. Als je gaat zitten wachten op een manager of leidinggevende, dan komt het niet. Het vraagt een stukje activiteit van jezelf. Maar als je met een goed plan komt en het past binnen de organisatie, dan zijn er heel veel mogelijkheden. 

Hoe zie jij jouw toekomst/de komende jaren?
Ik heb deze functie nu bijna 5 jaar en meestal ben ik dan wel toe aan iets anders. Als ik het idee heb dat mijn werk saai wordt en eentonig, dan moet ik iets anders gaan doen. Ik ben iemand met een brede belangstelling. Het gaat altijd kriebelen. Maar ik heb geen kriebels gehad. Dus dat betekent dat ik hier voldoende uitdaging heb, mijn werk gewoon leuk vind. Ik mag nog 6 jaar werken en dat doe ik graag hier.  

Hoe is de samenwerking met je collega’s?  
Dat zou je aan de collega’s moeten vragen natuurlijk. 😉 Ik vind samenwerken heel belangrijk. Ik vind het gewoon heel leuk om met mensen te werken. Maar ik merk ook wel dat het soms schuurt. Dan spreken we elkaar gelijk en dan lossen we het op. Ik kom gewoon met plezier naar het werk. Ik begeleid ook collega’s, dat is ook heel leuk.  Dan zeg ik tegen mensen, ja, je kunt mopperen, maar kijk wat je zelf kan doen. Je kunt zelf bergen verzetten in samenwerking met de ander en bent vaak deel van de oplossing. 

Hoe ziet jouw werkweek eruit?  
Ik werk 4 dagen sinds ik 60 geworden ben, van maandag tot en met donderdag. Op dinsdag en donderdag starten we met de teams met dailyscrum. In stappen werken we naar iets toe en wat we onderweg tegenkomen kunnen we meteen al verzilveren. De rest van de week ondersteun ik onder andere op het Microsoft 365-platform. Met het verbeteren van de inrichting van Teams voor diverse onderwijsteams en werkgroepen. Dan spreken we samen alles door . Ik probeer in verbinding te zijn met het onderwijs en de collega’s en te luisteren wat er speelt. Dat vind ik leuk, om met verbeteringen en vernieuwingen bezig te zijn. Verschillende expertises bij elkaar en dan samen de puzzel leggen. Dat is uitdagend! 

Wat vind je het leukste aan de doelgroep van MBO Amersfoort?  
De doelgroep is jong, je kunt iets betekenen voor ze. Dat we ervoor zorgen dat de studenten goed aan de slag kunnen en de docenten natuurlijk ook. Wij zijn maar een klein schakeltje. De docenten misschien iets meer, omdat ze in direct contact staan met de studenten. Maar wij zijn wel een schakel, net als bijvoorbeeld de conciërge. We zijn een organisatie waar iedereen wil dat de student het diploma haalt.  

Wat is het leukste dat je tijdens je werk bij MBO Amersfoort hebt meegemaakt?  
Dat is voor mij altijd als ik een vroegere student tegenkom. Dat kan op straat zijn of waar dan ook. En dat ik dan ineens denk, dat was een student van mij! Een collega die nu bij de Servicedesk werkt, is ook een student van mij geweest. Soms spreek ik oud studenten en dan ben ik benieuwd hoe het hem of haar gaat, ook al is het 10 of 20 jaar later. Dan denk ik, ik heb ergens iets kunnen betekenen. In een (school)situatie, waardoor die persoon een bepaalde richting is in gegaan. Daar ben ik dan best trots op, dat ik daar op een bepaalde manier aan heb kunnen bijdragen. 

Op welke punt raad jij MBO Amersfoort aan als werkgever?  
Nou, het is niet een hele grote organisatie. Je hebt 8.000 studenten en 800 medewerkers. Dus het is redelijk groot, maar het zijn kleine scholen. Dus het is persoonlijk en ook informeel. De samenwerking met collega’s gaat gewoon super goed. We maken kleine stapjes met elkaar en uiteindelijk krijgen we het voor elkaar. Dat vind ik mooi.