Ga naar content Ga naar footer
portretformaat-lars

21-05-2025

De week van Lars

In 'De week van...' vertellen medewerkers over hun werkweek, de mogelijkheden, sfeer en toekomst bij MBO Amersfoort. Deze keer Lars Feenstra, instructeur bij de Hotelschool.

Hoe lang werk jij al bij MBO Amersfoort en in welke functie?

Sinds augustus 2024, het begin van het schooljaar, werk ik hier. Ik ben instructeur bij de Hotelschool. Ik verzorg directe instructies aan studenten voor alle opleidingen die ze hier aanbieden in de horeca en dat is met name de service- en front-office kant. Over alles wat met restaurant te maken heeft, zoals koffies maken, leren met borden lopen, wijnen openmaken, wijnen inschenken, tafel dekken, placeren. En hetzelfde geldt voor front-office. Ik geef instructie over het ontvangen van gasten, boekingen aannemen en plaatsen, de telefoon aannemen. En daarnaast verzorg ik ook wijn- en bierlessen. 

Waarom heb je voor MBO Amersfoort gekozen?

Ik had altijd een heel goed en prettig gevoel bij MBO Amersfoort. Er is een hele fijne sfeer en de studenten zijn leuk. Ik kom uit de praktijk en heb in verschillende delen van Nederland in hotels gewerkt. Onder andere in Middelburg, Zeist en Oisterwijk. Als F&B-manager en als bedrijfsleider. Maar ik heb ook altijd contact gehad met hotelschool Amersfoort. Ik heb heel veel gedaan qua examineren voor verschillende opleidingen. Examens afgenomen, gejureerd voor Skills Heroes en workshops georganiseerd voor studenten die aan deze vakwedstrijden mee deden. Dus ik was al bezig met de doelgroep leerlingen en studenten. Tijdens het examineren hier, hoorde ik dat er een vacature kwam en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik ben heel blij dat ik aangenomen werd. Ik kom uit Brabant en heb een uur woon-werkverkeer, maar ik zet de radio aan en dan ben je er zo. En ik heb een hele leuke baan, dus het is het zeker waard.

Waarom heb je de overstap vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs gemaakt?

 

Het is erg leuk om je kennis over te dragen. Dat je de studenten iets mee kan geven. Dat je aan iets begint, dat je ziet dat het gaat groeien bij een student en dat ze aan het eind van een periode een stuk verder zijn. En dat ze daar ook dankbaar voor zijn. Dat is echt fantastisch.

Hoe ziet jouw werkweek eruit? 

Ik werk vier dagen in de week. Woensdag ben ik vrij. Maandag heb ik eerst drie uur instructie, vervolgens een korte pauze en dan een wijnles en nog een bierles. Dinsdag heb ik weer drie uur instructie en daarna een wijnles. Op donderdag geef ik instructie in twee blokken van tweeënhalf uur. De instructie die ik geef, heeft te maken met het thema van de module waarin gewerkt wordt, bijvoorbeeld mastiek en mise-en-place. En dan vrijdag heb ik drie uur lang hotelinstructie. Dan krijgen de studenten instructie over receptiewerkzaamheden en aansluitend nog een wijnles. 
De lessen zijn afwisselend in de hotelschool en in Leerhotel Het Klooster. Als we dingen gaan doen waarvoor de studenten niet naar het hotel of restaurant hoeven, dan mogen ze in hun eigen kleding. Dan laat ik het even weten, want in principe komen ze altijd in pak. Er komen gewoon gasten en die moeten netjes te woord gestaan worden. Dan willen we geen kapotte schoenen en spijkerbroeken, maar de haren netjes, zwarte schoenen, stropdas voor de heren, sjaaltje voor de dames. Dat zijn wel de voorwaarden. De stropdassen en sjaaltjes hebben per studiejaar een andere kleur. We moeten misschien nog een kleur hebben voor iemand die al vier keer te laat is gekomen. Nee, dat is natuurlijk een grapje.😉

Heb je ontwikkelingsmogelijkheden bij MBO Amersfoort en zo ja welke zijn dat? 

Die mogelijkheden zijn er zeker. Ik vind sowieso dat ik vanaf het begin ontzettend goed ben opgevangen. Ik word goed begeleid en je kunt iedereen een vraag stellen. Dat maakt ook dat je jezelf snel verder ontwikkelt. Ik weet dat er meer ontwikkelingsmogelijkheden zijn, maar je moet het even de tijd geven. Ik ben hier ook nog maar net. Ik heb er nu nog niet direct naar gevraagd, maar dat ga ik nog wel doen, want ik wil graag een didactische aantekening halen.

Hoe zie jij jouw toekomst de komende jaren?  

Nou, ik blijf me sowieso continu ontwikkelen. Dat zie ik bijvoorbeeld als ik kijk naar mijn eerste wijnles en naar mijn tweede, het wordt steeds een beetje beter. Dat vind ik heel erg leuk. En dat geldt eigenlijk voor alle lessen die ik geef, dat ik daar beter in word. Ik ben er ook achter gekomen dat ik niet zo sterk was in het plannen van een les. Ik had of veel te veel of soms iets te weinig lesstof en activiteiten. Maar daar word ik beter in. Mijn ambitie is ook om mijn eigen lessen verder te verbeteren. En misschien kan ik nog wel dingen daar buitenom gaan leren en doen. Dus buiten de bier- en wijnlessen en het geven van instructies voor restaurant, service en front-office. Ik kijk ernaar uit!

Hoe vind jij de samenwerking met je collega's? 

Die vind ik heel prettig hier. Ik heb echt fijne collega's. Altijd heel toegankelijk en bereid om je te helpen. Of je een goede richting op te sturen of advies te geven. Dat geeft ook veel plezier aan het werk.

Wat vind jij het leukste aan de doelgroep van MBO Amersfoort, aan het werken met studenten?

Natuurlijk sowieso dat je de studenten iets kan leren en dat je die ontwikkeling ziet. Het is een inspirerende doelgroep. Dat maakt het leuk. Naast dat ik een heleboel kennis overdraag, krijg je veel energie van de studenten zelf.

Op welke punten raad je MBO Amersfoort aan als werkgever? 

Goeie vraag. Sowieso voor verdere ontwikkeling. Ook voor de sfeer zou ik de Hotelschool aanraden. De locatie vind ik erg mooi. En de combinatie tussen Leerhotel Het Klooster en MBO Amersfoort is echt een plus. Dus deze vier punten.

Wat is tot nu toe het mooiste dat je met studenten of met collega’s hebt meegemaakt hier? Was dat het eerstejaars kamp waar je als met je neus in de boter in viel toen je hier begon? 

Haha, ik zou moeten zeggen ‘ja’. Dat kamp heeft echt heel veel nut, dat merk je. De studenten leren elkaar ongedwongen kennen. Heel belangrijk, dat moet zeker blijven. Ik vond het hartstikke leuk, maar om nou te zeggen dat dat het hoogtepunt was... Dat was denk ik toch de allereerste wijnles die ik gaf. En dat alle studenten van die klas ook geslaagd zijn daarvoor. Het is voor hun leuk, maar voor mij natuurlijk ook. Een gedeeld succes en dat is mooi. Wat ik ook leuk vind, je krijgt van studenten vrij snel terug wat ze ergens van vinden. Dus dat ze je aan het eind van de les bedanken voor de les. Dat vind ik altijd fijn om mee te krijgen. De studenten zijn hier trouwens overwegend heel netjes. Het is altijd ‘Bedankt meneer, fijne dag, prettige dag, fijn weekend’ of dat soort dingen. Dat kan ik waarderen, dat ze je echt bedanken voor de les en zeggen dat ze het heel erg leuk vonden.