De week van Marissa

In ‘de week van..’ vertellen medewerkers over hun werkweek en over de mogelijkheden, sfeer en toekomst bij MBO Amersfoort. Dit keer de week van Marissa, docent Nederlands.

docent Marissa Piso in het leslokaal

Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik vind het heel leuk om heel veel onderwijs te bedenken en te geven. Daarnaast leer ik elke dag van mijn studenten over hoe zij de wereld zien. In de komende jaren wil ik die ervaring vertalen naar onderwijs dat uitgaat van de kracht van elke student. En het lijkt me heel tof om collega’s te coachen op bijvoorbeeld taalgericht vakonderwijs.

Hoe lang werk jij al bij MBO Amersfoort en in welke functie?
Ik werk sinds december 2022 bij MBO Amersfoort als docent Nederlands. Ik geef vooral les aan de School voor Gezondheidszorg en Welzijn aan studenten van niveau 2 t/m 4.  
 
Hoe ziet jouw werkweek eruit? En hoe is de werksfeer? 
Mijn werkweek is heel afwisselend. Op maandag sta ik ’s ochtends voor een klas met studenten HZW (Helpende Zorg en Welzijn). Voor een aantal studenten is het soms een uitdaging om de lesstof te volgen. Daarom doen we veel op papier of in spelvorm. Daarna geef ik les aan toekomstige tandartsassistenten en verdiep ik me dus weer in een heel ander deel van de wereld van de gezondheidszorg. Woensdag loop ik rond op het leerplein: een eigentijdse onderwijsvorm waarbij docenten vooral als coach aan de slag zijn en waar ik me als een vis in het water voel. Op donderdag maak ik tegenwoordig een uitstapje naar de School voor Techniek, waar ik dan ineens weer les mag geven aan metselaars en schilders. Vrijdag vind ik de leukste dag om te werken. Dan hangt er door de hele school een relaxte vibe en is de werksfeer dus heel gezellig.  

Wat vind jij het leukst aan de doelgroep van MBO Amersfoort en aan het werken met/voor studenten en/of medewerkers/docenten?
Geen dag ziet er hetzelfde uit. Dat maakt dat ik elke dag weer de kans heb om me in te leven in de belevingswereld van mijn studenten. Als ik met energie voor de klas sta, krijg ik die energie vaak terug van mijn studenten. Ik ken weinig andere banen waarin de feedback op je handelen zo direct is, en je elke dag weer de kans hebt om misschien voor iemand het verschil te maken.  

Wat is zijn voor jou de hoogtepunten tijdens je werk bij MBOA?
De dagen dat ik echt een verschil kan maken zijn voor mij het meest waardevol. Als een student ineens begrijpt waarom ‘gebeurt’ in de tegenwoordige tijd met een t wordt geschreven, of als een student onverwachts iets moois of bijzonders deelt. Dan voel ik echt dat ik in het onderwijs momenteel ontzettend op mijn plek ben.  

Waarom heb je voor MBO Amersfoort als werkgever gekozen?
Ik woon in Amersfoort en fietste vaak langs de Leusderweg. De sfeer die daar hangt, sprak me eigenlijk al aan voordat ik overwoog er te gaan werken. Toen een vriendin me wees op een vacature die uitstond, heb ik geen moment geaarzeld en een brief geschreven. Ik werd snel uitgenodigd en binnen een week was ik aangenomen. Inmiddels werk ik hier met veel plezier. 

Heb je ontwikkelmogelijkheden bij MBO Amersfoort en zo ja, welke mogelijkheden zijn dat?
Zeker, MBO Amersfoort denkt enorm met me mee in mijn ontwikkelmogelijkheden. Er worden veel interne trainingen aangeboden die ik kan volgen. Daarnaast hoop ik dat ik ook steeds meer mag meedenken over de vernieuwingen die het onderwijs nodig heeft en die de komende jaren ook op de Leusderweg doorgevoerd gaan worden. Ook dat zorgt ervoor dat ik mezelf verder ontwikkel. 

Hoe is de samenwerking met collega’s?
De groep collega’s op de Leusderweg is heel divers en dat maakt het werk ook erg leuk. MBO Amersfoort heeft wat mij betreft een hele fijne mix van heel ervaren collega’s en wat jongere collega’s die vol energie en nieuwe ideeën zitten. Deze dynamiek is voor mij heel prettig en afwisselend. 

Hoe zie jij jouw toekomst? 
Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik vind het heel leuk om heel veel onderwijs te bedenken en te geven. Daarnaast leer ik elke dag van mijn studenten over hoe zij de wereld zien. In de komende jaren wil ik die ervaring vertalen naar onderwijs dat uitgaat van de kracht van elke student. En het lijkt me heel tof om collega’s te coachen op bijvoorbeeld taalgericht vakonderwijs.  

Op welke punten raad jij MBO Amersfoort aan als werkgever? 
Ik vind het heel fijn dat ik op MBO Amersfoort gezien word als een compleet mens. Ik ben meer dan alleen ‘docent Nederlands’ en probeer mezelf ook op die manier uit te blijven dagen. Zo kreeg ik vorig schooljaar de kans om vanuit mijn achtergrond als communicatiewetenschapper een module te ontwikkelen ter bevordering van gespreksvaardigheid bij VIG-studenten (Verzorgende IG-studenten). Een heel toffe samenwerking die me echt op het lijf geschreven was. Dat vind ik echt een van de krachten van MBO Amersfoort.