De week van Lex

In ‘De week van..’ vertellen medewerkers over hun werkweek en over de mogelijkheden, sfeer en toekomst bij MBO Amersfoort. Dit keer de week van Lex Rebergen.

Docent Lex Rebergen

Ik zou starten als ZZP’er en tijdelijk het onderwijs in gaan. Ik vond het hier direct leuk en ben verliefd geworden op de doelgroep. Al snel besloot ik mijn eigen bedrijfje te laten varen en vol voor het onderwijs te gaan.

Hoe lang werk jij al bij MBO Amersfoort en in welke functie?
Ik werk zo’n 8,5 jaar bij MBO Amersfoort. De laatste 2 jaar in de functie docent LD. Mijn rol is operationeel manager van team Entree. Ik ben vooral bezig met alles wat vandaag gebeurt. Ik ben eindverantwoordelijk voor de dag en voor de studenten. Zo maak ik keuzes met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs, bepaal ik de koers van de dag, houd me bezig met schorsingen en ‘lastige’ gesprekken met collega’s en studenten. Door mijn collega’s goed te faciliteren, kan ik veel meer studenten bereiken dan wanneer ik alleen een eigen klas heb.

Hoe ziet jouw werkweek eruit? En hoe is de werksfeer?
Op maandag- en vrijdagochtend sta ik van 08.30-12.15 uur voor de klas. Ik geef  rekenen en SLB. Eigenlijk sta ik de rest van de dagen min of meer 24/7 aan voor mijn collega’s en de studenten. Het is geen 08.00 tot 17.00 baan.

Als studieloopbaanbegeleider ben je verantwoordelijk voor jouw 15 studenten. Jij moet ervoor zorgen dat ze in de les zitten en er allemaal zijn. Je bent een soort projectmanager van 15 studenten die van A naar B moeten en onderweg kom je via allerlei uitdagingen en zijpaden bij B.

En nee, je bent natuurlijk niet echt 24/7 aan het werk. Maar ruime betrokkenheid en bereikbaarheid hoort erbij. Daarom doen we op vrijdag ook altijd een drankje om 16.00 uur. Als collega’s een vraag hebben komen ze naar mij toe. Dat is echt leuk! Ik probeer het team te faciliteren om zo mooi mogelijk onderwijs te bieden met zoveel mogelijk plezier, zowel voor docenten als voor de studenten.

Wat vind jij het leukst aan de doelgroep van MBO Amersfoort en aan het werken met/voor studenten en/of medewerkers/docenten?
De studenten zijn eerlijk en lekker rauw. Ik denk niet dat ik snel op een ander niveau les zou kunnen geven. Ik vind het heel leuk om die gedragsverandering bij de doelgroep te laten plaatsvinden. Wat ik mooi vind, is dat de studenten hiervoor nog nooit een diploma hebben behaald. Dan lukt het om hier een diploma te halen. Ze hebben hier vertrouwen gekregen in zichzelf, in de docenten en in school. Dat is goud! Dan komen al die trotse families hier, dat is heel waardevol.

Waarom heb je voor MBO Amersfoort als werkgever gekozen?
Dat ik ben gaan werken voor MBO Amersfoort was eigenlijk niet een hele bewuste keuze. Hiervoor werkte ik in het bedrijfsleven als trainer en consultant. Daar ben ik weggegaan en toen besloot ik om even een jaar iets anders te doen. Ik zou starten als ZZP’er en tijdelijk het onderwijs in gaan. Ik vond het hier direct leuk en ben verliefd geworden op de doelgroep. Al snel besloot ik mijn eigen bedrijfje te laten varen en vol voor het onderwijs te gaan.

Tegenwoordig kan ik veel beter luisteren en relativeren. Het snelle oordelen is er af. Ieder mens heeft zelf natuurlijk al best het een en ander meegemaakt, maar als je dan voor zo’n klas staat en alle verhalen en situaties van de studenten hoort en meemaakt. Dan leer je wel relativeren.

Hoe is de samenwerking met collega’s?
De samenwerking is echt heel fijn. Misschien denken andere collega’s weleens dat we hier bij Entree een soort sekte zijn. 😉 Wij houden van lol en plezier maken. Als je zelf goed in je vel zit en het leuk hebt, ben je ook voor de studenten veel leuker en waardevoller.

We hebben een groot team, met 42 man. We zijn kritisch op elkaar en er is veel eigenaarschap. Iedereen voelt zichzelf echt verantwoordelijk.

Heb je ontwikkelmogelijkheden bij MBO Amersfoort en zo ja, welke mogelijkheden zijn dat?
Ja, ik ben van docent LB naar LC naar LD gegaan. Ook heb ik mijn Lean Green Belt mogen halen. Dat is een opleiding waarbij je de processen binnen de organisatie leert verbeteren. Via de interne TOF Academie heb ik ook veel trainingen mogen doen.

Hoe zie jij jouw toekomst/komende jaren?
Het is best hip om tegenwoordig te zeggen dat je elke 3 jaar een nieuwe functie moet hebben. Bij mij werkt dat anders. Ik zit hier heel goed en ben hier gelukkig. Deze baan past momenteel heel goed in mijn leven en ik heb het naar mijn zin, dus zolang ik plezier heb, zit ik nog goed.

Op welke punten raad jij MBO Amersfoort aan als werkgever?
Op heel veel punten! Ik vind het een hele mooie werkgever, ik werk hier met veel plezier, ik word hier gewaardeerd. Dat is fijn. Ik raad mensen aan om een keer een kijkje te komen nemen. Zeker ook als je niet uit het onderwijs komt. We hebben ook zij-instromers nodig!